Най-красивите плажове в България

durankulak

През последните години Българското Черноморие толкова усилено се застрояваше и продължава да се застроява, че почти не са останали усамотени плажове, носещи уединение с природата. Почти, но все пак има няколко такива все още…

И тъй като е август, а август е месецът, който повечето хора прекарват на море, направих кратък с списък с по-безлюдните плажове, на които наистина ще можете да се усетите магията на това да сте част от природата.

Крапец и Дуранкулак

Двете селца са съвсем близо едно, а плажните им ивици са граничещи. Крапец е малко рибарско селце, а Дуранкулак е известен с Дуранкулашкото езеро – опазващо над 260 вида застрашени от изчезване и редки животни и растения. И двете населени места се намират съвсем близо до румънската граница. В сравнение с курортите, може да се каже че плажовете са безлюдни. Зад бреговата ивица има малка горичка, която се оказва чудесен подслон на туристите от жаркото слънце в следобедните часове.

Камен бряг и Яйлата

Кой казва, че само пясъчните златни плажове са красиви? Едни от най-впечатляващите места по нашето Черноморие са завладяващи именно заради скалите. Има ли човек, който да не е чувал за Камен бряг? Там всяка година едно голямо множество по среща първото юлско слънце. Да, плажът не е много удобен, влизането във водата е леко болезнено, заради скалистата повърхност. Но къде иначе може да видите десетки раци, свободно движещи се около вас, докато навлизате бавно в морската вода?! Всяка минута, прекарана там, си заслужава!

Само на няколко километра се намира национален археологически резерват „Яйлата“. И тук местността е изградена от скални масиви, а плажът е каменист. Инетерсното тук обаче е, че е открит „пещерен град“ – естествени пещери, дооформени от човека. Датират около 5 хилядолетия преди новата ера.

Иракли

Макар че плажът е посещаван от все повече хора напоследък, той е един от най-красивите, незастроени плажове из цялото ни Черноморие. От естественото вливане на р. Вая се образуват два чисти, златни и обширни плажа. А зад тях – се намира гората, измежду чийто дървета летуващите разпъват палатки. Територията е обявена за защитена местност, за да се запазят редките и защитени растителни и животински видове, намиращи се тук.

Разбира се, това само част от плажовете. Други очарователни плажове по нашето Черноморие са: Кара-Дере, Силистар, Синеморец, Шкорпиловци, Камчия, Алепу, Болата, Маслен нос…

Българското Черноморие е много повече от Слънчев бряг и Златни пясъци. Заслужава си да опознаете всяко кътче от него!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *