Как да приготвите раницата си за планина

Може би до този момент не сте ходили на поход в планината и тази година ще ви е за пръв път?! Чудесно! А тази статия е точно за вас. Когато аз се качих преди няколко години на планина за по-дълъг период, получих ценни съвети от мъжа до себе си, които не са за пренебрегване, особено за начинаещите. Точно тях ще се опитам да споделя накратко в този материал.

  • Едно от най-важните неща, колкото и логично да звучи, е да вземете само най-необходимото. Наистина. Така или иначе с него раницата ви ще е достатъчно тежка. Сами ще се убедите. Не прибавяйте към багажа си нищо излишно.
  • Подберете добре раницата си. Трябва да е голяма, за да побере всичките ви вещи. Раница от 35 литра не върши работа. И задължително се уверете, преди да тръгнете, че раницата ви е непълно здрава. В противен случай рискувате да се скъса по време на походите.
  • Подбере си дебели дрехи – в планината времето е наистина променливо. Не пропускайте да си вземете и дъждобран, както и втори чифт обувки.
  • Подредете дрехите, които възнамерявате да използвате по-рядко, в долната част на раницата. Тук може да разположите спалния си чувал, втория чифт обувки, плътните дрехи, ако тръгвате в топло време. Подреждайте ги така, че да не остава празно пространство никъде. Дрехите, които ще използвате по-често, разположете в горната част на раницата.
  • Както казах, времето в планината е непредсказуемо. Слънце и дъжд се редуват по няколко пъти на ден понякога. Затова е много важно дрехите ви да са сухи. Имате две възможности – или да си купите раница, която е водонепропусклива, или да се снабдите с дъждобран за раница.
  • Не забравяйте да си вземете шапка. Макар че е планина, когато времето е хубаво, слънцето може да бъде и много силно.
  • Пригответе си малко шише вода в някой от страничните джобове на раницата, но и поне едно голямо, което да приберете вътре. Разбира се, количеството вода, което ще носите у себе си, зависи от това с каква продължителност ще бъдат преходите.

След като приготвите раницата си, я сложете на гръб и повървете с нея. Така, ако предизвиква неудобство, ще успеете да я регулирате съобразно вашето тяло. Преценете дали не е твърде тежка за вас. Ако ви се стори така, помислете дали можете да премахнете част от багажа и да вземете по-лека раница. Имайте предвид, че ако ви е трудно да я носите, след като сте изминали десет метра, в планината, когато вървите с часове, ще ви е непосилно да я носите.

Това е основното. Насладете се на едно прекрасно пътуване!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *