Как да накарате децата да бъдат физически активни

В съвременното общество все по-рядко децата използват времето си в игри или спорт. И все по-често в седене пред телевизора или компютъра. Компютърните игри отдавна са изместили всички видове занимания както на по-големите, така и на по-малките. Разбира се, в по-късен етап от живота заседналият начин на живот в комбинация с нездравословното хранене биха могли да доведат до редица заболявания.

И ето тук идва ролята на родителите. И най-вече тази на бащата. Според различни изследвания, бащите са тези, които могат силно да повлияят на активността на децата. Затова, бащи, ето няколко съвета, които биха ви помогнали в опитите да възпитате любов към спорта у децата си:

Бъдете добър пример

Ако децата ви ви виждат как всеки ден след работа се прибирате и лягате на дивана за кратка почивка, която неусетно продължава през цялата вечер, те ще откопират вашето поведение. И няма как да очаквате да проявяват самоинициатива, тъй като децата правят нещата, които възрастните им показват – независимо дали са правилни, или не. Ако вие прекарвате времето си пред компютъра, и те ще го правят. Затова самите вие започнете да спортувате. Разхождайте се с децата си – в парка или в квартала – няма значение. Покажете им, че е съвсем естествено, когато имат свободно време, да го прекарват в движение, а не в седене пред компютъра. Накарайте ги да повярват в тази идея и да я превърнат в част от ежедневието си.

Говорете с децата си за спорта

Направете спорта редовна тема на разговор. Обяснете им защо спортуването е наистина важно. Разказвайте им интересни истории около спортистите. Накарайте ги да заобичат движението. Тренирайте пред тях, за да пробудите любопитството им. Те със сигурност ще имат много въпроси около вашата тренировка. Отговаряйте на всеки един от тях. Само така ще поддържате интереса им жив.

Насърчавайте ги

Насърчавайте децата си да се запишат на някакъв спорт. Проучете кое им е интересно и ги насочете натам. Спортът не само че помага за здравето, но и ще ги научи на отговорност и само дисциплина. Но задачата ви не се изчрпва с това. След като ги запишете на подходящ спорт – започнете да тренирате с тях, когато можете. Не бъдете просто зрители. Показвайте им, че се интересувате от техните занимания. Така ще прекарвате повече време с тях, а това допълнително ще ги стимулира.

Ролята на бащите в семейството не се изчерпва с доходите и финансовата издръжка. Бащите са пример. Не забравяйте това!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *